BLOG

Cami Akustiği



Cami Akustiği

Cami Akustiği


Cami Akustiği, bina mimarisi ve materyallerinin oluşturduğu akustik alan hesaplamalarını içeren büyük ve geniş bir ses ve akustik mühendisliği konusudur. Cami Akustiği denildiği vakit camileri ikiye ayırmak mecburiyetinde kalıyoruz. İlk grup ecdat zamanında yapılan SELAHHATTİN camilerdir hem elektronik ses ileticilerinin olmayışı kaynaklı hem de yapılan mabetlere gösterilen özenden dolayı tam manasıyla hem mimari hem de akustik harikası mabetlere dönüşmüştür.

Büyük kubbeleri ve içlerinde devasa ses kaydıracak etkenler olmasına karşın tam bir akustik dehası örneği gösterilerek birçok cami de çok eski zamanlarda mümkün olan en güzel sesler yakalanmıştır.
Bu camilerde en güzel donelerden bir kaçına değindiğimizde aslı itibariyle cami akustiğinde neler yapılması gerektiğinin izahatını yapmış olacağız;

Aslan göğüslerinde olan üç delik ve turşu küpleri, daha çok hikaye gibi anlatılsa da tam manasıyla bir akustik ve mühendislik dehası örneğidir. Aslan göğüslerindeki kiremit turşu küpleriyle cami kubbe altına açılandırılarak hem ses iletimini sağlarken hem de kubbenin ses toplamasındaki fazla ve sesi sündürmeye yaramaktadır.

Şuanda yapılan birçok camimizde bu tarz bir çalışma örneği görmemiz maalesef mümkün olmuyor gerek maliyet noktasında gerekte teknik bilgi eksikliğinden dolayı yeni yapılan camilerimizde böyle bir akustik deha örneğinden mahrum kalıyoruz.

Cami Ses Akustiği


Cami Akustiği denildiği vakit Mimar Sinan dan bahsetmeden geçmek olmaz Mimar Sinan ın Edirne de yaptığı ustalık eserim dediği Selimiye Cami nin akustik sırları yeni teknolojik imkanlarla yeni yeni keşfedilmektedir. En son GİTM yaptığı akustik çalışmasında camii duvarlarının tamamen insan ses frekanslarını aktaracak ve diğer sesleri bloklayacak şekilde tasarlanmıştır.

Buradan da anlayacağımız gibi cami ses akustiği hem mimaride hem de kullanılan materyallerle direk alakalıdır.

TALHA ELEKTRONİK OLARAK KULLANDIĞIMIZ AKUSTİK EKİPMANLARLA CAMİ DE Kİ AKUSTİK EKSİKLİĞİNİ GİDERMEYİ HEDEFLEMEKTEYİZ.


Talha Elektronik
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolores, eveniet, eligendi et nobis neque minus mollitia sit repudiandae ad repellendus recusandae blanditiis praesentium vitae ab sint earum voluptate velit beatae alias fugit accusantium laboriosam nisi reiciendis deleniti tenetur molestiae maxime id quaerat consequatur fugiat aliquam laborum nam aliquid. Consectetur, perferendis?