BLOG

Cami Ses Sistemi Nasıl Kurulur?



Cami Ses Sistemi Nasıl Kurulur?

Cami Ses Sistemi Nasıl Kurulur?


Cami Ses Sistemi Nasıl Kurulur?

Ses sistemleri ile aynı olmayan ve ayrı bir ustalık gerektiren cami ses sistemi nasıl kurulur sorusu için elbette mimari bilgiye ihtiyaç duyulur diyebiliriz. Farklı bir ses sistem hizmet alanı olan cami sistemleri hizmeti için alan büyüklüğü ve akustik hesaplaması profesyonel bir bakış açısı gerektirir. Uzmanlık alanı olarak seslerin incelenmesinde sinema salonu, tiyatro ya da konferans alanları gibi alanların ses aralığı 0–2 sn. olarak belirlenmiştir. Kubbeli büyük camilerde bu aralık 2–6 sn. olması önemlidir. Aksi halde sesin kalitesi düşer, konuşulanlar anlaşılmaz ve alan içerisinde ses kaybolarak uğultuya sebep olur. Kaliteli hoparlörler ise bu uğultusunun ortadan kalkarak net ses alınmasını sağlayan ekipmanlardır.

Cami Ses Sistemlerinde Net Ses Neden Önemlidir?

Camilerden, ibadethanelerden ve Avrupa'da yoğun bulunan kiliselerden net ses alınması adına vokal hoparlörün etkili olması gerekir. Kurulum yaparken birçok teknik özelliklere dikkat edilmektedir. Bu nedenle kurulum öncesi cami alanına keşif yapılır, fizibilite raporu çıkarılır ve kullanılacak ekipmanlar belirlenir.

Net ses içerisinde seslerin yutma oranı;

  • Cami yüzeyinde kullanılan malzeme
  • Cemaat doluluk oranları
  • Cami halısı
  • Cemaat tarafından mevsimlik kıyafetler

Tüm bu etkenler göz önünde bulundurulur ve sesin ne kadar yükseklikte olması, hangi ekipmanın kullanılması gibi gereklilikler tespit edilir.

Ses Yönlendirme

Yapılan araştırmalar çerçevesinde, cami mimarisinde kullanılan bazı malzemelerin ses yalıtımları farklılık gösterir. Özellikle cam, mermer, sıva, fayans veya duvar alanların ses yutma oranı 0,5–15 olarak belirlenmiştir. Camilerde kullanılan birçok yün ve akrilik halı çeşitleri de 30–50 arasında sesi yutar.

Camide bulunan cemaatin ne denli yoğun bir sayıda olduğu ve mevsimlere göre giydikleri kıyafetler dahi hesaplamalara dâhil edilir. Bu durum ise %40–60 oranında ses yutar. Ses çınlaması bakımında bazı alanlar oldukça büyüktür. Bu alanlarda ise 25° halı, 25° cemaat arkasına hoparlör yönlendirilir. Karşı duvar ya da kubbede yer alan boşluk ses dalgası aralığında kalmaz. Bu şekilde akustik oluşan ses çınlaması 3 sn. kadar daha düşük seviyede olur.

Frekans Aralığı

Cami hoparlörünü belirlerken frekans aralıkları her yaşa göre belirlenmelidir. Normal yaşta ve duyma problemi olmayan kişilerde bu oran 20–18000 Hz. olarak belirlenmiştir. Yaş almış kişilerde ise bu sayı daha fazla azalır. Camiye yerleştirilecek hoparlörler ön ve minber içerisine yerleştirilir. Bu şekilde ön kısımda ses daha net çıkar. Yaş almış cemaat genellikle duymak adına ön kısımda oturur ve net ses ile daha verimli bir ibadet yapabilir.

Hoparlör Modeli ve Sayısı

Cami ses sistemi kurulumunda cemaate yönelik net ses için hoparlörler belirlenir. Canlı bölge ve ölü bölgelerde kullanılan hoparlör sayısı arttıkça daha net bir ses alınır. Caminin orta kısımlarında ses dalgaları kırılmaktadır. Bu nedenle camilerde yer alan orta tavan avizelerine hoparlör yerleştirilir ve ses orta alanda canlanmış olur.

Hoparlör Bağlantısı

Camilerin genelinde kullanılan trafo hoparlör modelleri nedeniyle kalitesiz bir ses alınır. Trafosuz olarak kullanılan hoparlörler sayesinde daha verimli bir ses elde edilir. Özellikle alan büyüklüğü ve kubbe uzunluğuna göre belirlediğimiz hoparlör sayısı ve bağlantılarımızla en net, en kaliteli sesi cemaate sunmanızı sağlıyoruz.

Özel mevlit gecelerinde camilerden yükselen dua seslerinin kaliteli olması tüm Müslüman din kardeşlerimizi memnun eder. En uygun fiyatları ihtiyaçlarınıza özel ekipmanlarımız ve uzman kadromuzla camilerden yükselen seslerin hoş seda ile yankılanmasına vesile oluyoruz. Camilerimiz en büyük ibadethanelerimizdir. Ezan vakitleri kaliteli ses sistemleri ile maneviyatı artıracak.

Talha Elektronik
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolores, eveniet, eligendi et nobis neque minus mollitia sit repudiandae ad repellendus recusandae blanditiis praesentium vitae ab sint earum voluptate velit beatae alias fugit accusantium laboriosam nisi reiciendis deleniti tenetur molestiae maxime id quaerat consequatur fugiat aliquam laborum nam aliquid. Consectetur, perferendis?