BLOG

Cami Ses Sistemi Ayarları Nasıl Yapılır



Cami Ses Sistemi Ayarları Nasıl Yapılır

Cami Ses Sistemi Ayarları Nasıl Yapılır


Cami ses sistemleri kurulum işlemi tamamlandıktan sonra en önemli işlem ses ayarlarının cami akustiğine uygun olarak yapılmasıdır. Yapılan ses ayarı, doğru açı ve ekipman ile daha verimli bir ses kalitesine ulaşmak adına önemlidir. Ses kalitesinin düşmemesi ve net ses alabilmek için öncelikle kullanılan ekipmanlar uzman kişiler tarafından belirlenmelidir. Ses sistemleri verilen hizmetlere göre farklı dallara ayrılır. Cami ses sistemleri ise farklı bir hizmet alanıdır. Alanında uzman firmalardan destek alarak doğru ses kalitesine ulaşmak mümkündür.

Cami Ses Ayarlarında Ne Yapılır?

Cami ses ayarları yapılırken birçok parametre göz önünde bulundurulur. Bunun için cami mimarisi ve kullanılan malzemelerin ses yutma özelliği hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. İç ve dış cami sistemlerinin hava koşullarına uygun seçilmesi ses kalitesi için önemlidir.

Ses ayarlarında;

  • Akustik
  • Ses yönlendirme
  • Hoparlör açıları
  • Cami yüzey ve iç malzemeleri
  • Frekans aralığı
  • Hoparlör adedi
  • Hoparlör bağlantısı
  • Kablolama
  • Desibel
  • Cami mimarisine uygun hoparlör seçimi
  • Fiziksel özellikler
  • Okuyucular
  • Dinleyiciler
  • Mixer seçimi
  • Mikrofon seçimi

Bu özellikler göz önünde bulundurularak kurulan ekipmanlar ses ayarlaması ile tamamlanır. Ses ayarı sadece ekipman kalitesine göre değil, kurulum yapılan alanlara göre de değişmektedir. Hoparlör ya da sistem ne kadar kaliteli olursa olsun, uygun açılarda yerleştirilmeyen ekipmanlar nedeni ile sesi yutan materyaller kaliteyi bozar.

Hoparlör Kablolama İşlemi

Cami hoparlörü ayarlanırken kablolama işlemi oldukça önemlidir. Hoparlör kabloları genellikle 2x1 olacak şekilde belirlenmeli, +- uçlar denk gelmelidir. Kablolama işleminin yanlış yapılması hoparlör işleminin tamamlanmamasına neden olur. Aynı zamanda kablolama işleminin sesi bozmaması adına itina ile yapılması önemlidir. Elektrik tesisatının da önemli olduğu ve bağlantıların doğru yapıldığı bir cami ses sistemi başarılı bir ses kalitesi verir. Hoparlörden gelen boğuk ya da cızırtı sesleri ise çoğu zaman bağlantılarla ilgilidir. Yanlış bağlantılar ise cami ses sistemlerine zarar verir ve ayarlamayı daha çok güçleştirir.

Desibel Ayarlaması

Ses sistemlerinde bulunan basınç için 1 w ve 91 db ses üretilmesi önemlidir. Camilerde Müezzin tarafından yapılan yakın okuma, yüksek ses yüklenmeleri gibi durumlarda sesi net verir. Hoparlör kalitesi ses düzeyindeki netlikle ilintilidir. Dolayısıyla kalitesiz bir hoparlör yüklenmelerde sesi boğacaktır. Cemaatin doluluk oranı ile yutulan ses ise doğru seçilen hoparlör sayesinde sesi kaybetmez. Doğru olmayan bir hoparlörün sesini yükseltmek verimli ses elde edileceği anlamına gelmez.

Cami Mimarisine Uygun Ses Ayarı

Camilerin bazı mimarileri eski döneme bazıları ise yeni döneme aittir. Bu nedenle camiler taş ya da betonarme yapılardan oluşur. Bu durum ise ses kalitesini değiştiren özellikler gösterir. Betonarme camilerde genellikle sesler bas olarak ağırlık gösterir.

Taş cami yapılarında ise sesler daha tok çıkar. Eski dönemlerde de cami ses sistemleri amacıyla farklı teknikler geliştirilmiştir. Eski camilerin kubbelerinin altında bulunan yarım geometrik kubbeler sayesinde ses dalgası kırılmış ve filtrelenmiştir. Betonarme olan günümüzdeki yeni camilerde düz zemin bulunmaktadır.

Dolayısıyla ses öncelikle kubbeye sonra ortama yayılır. Bu durumda ses kalitesi bozulur. Ses kalitesinin önemli olan bu camilerde ise olumsuz durumu ortadan kaldırmak adına kubbe etrafında bulunan alana; keçe, cam izole ya da ses yutuş için sünger konularak bu durum düzeltilmek istenir.

Aynı zamanda cami içerisinde yer alan devasa avizeler bu konuda büyük işlev görüyor. Avize içerisine uygulanan hoparlörler ile ses canlanıyor. Ölü alanların bu anlamda daha canlı hale gelmesi sağlanıyor.
Talha Elektronik
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolores, eveniet, eligendi et nobis neque minus mollitia sit repudiandae ad repellendus recusandae blanditiis praesentium vitae ab sint earum voluptate velit beatae alias fugit accusantium laboriosam nisi reiciendis deleniti tenetur molestiae maxime id quaerat consequatur fugiat aliquam laborum nam aliquid. Consectetur, perferendis?